diumenge, 21 d’octubre del 2012

REVOLUCIONANT CONSCIÈNCIES OCTUBRE 2012



El programa d'aquest mes (Revolucionant Consiències 18-10-2012) tracta el tema dels grups d'autodefensa feminista. Com a convidades, escoltarem les opinions de la Maria Juez i la Glòria del Grup d'Autodefensa de Sabadell i la Bego i la Marta Paz del Grup d'Autodefensa de Terrassa. Ens explicaran com funcionen els grups i quins són els seus objectius. Fan un treball a nivell individual i col·lectiu i pretenen obtenir recursos per defensar-se en un moment donat davant una agressió masclista. 

Ens expliquen les raons per les quals es varen crear els grups:

El Grup d'Autodefensa de Terrassa s'inicia perquè un grup de dones del Centre Social "La Resposta" van decidir crear un grup per treballar temes de gènere davant la situació que s'estava donant en l'actualitat de la ciutat i del moviment. 

El Grup d'Autodefensa de Sabadell s'inicia perquè s'havia treballat el feminisme dins del Moviment Popular de Sabadell a nivell teòric i ideològic i creien que era necessari treballar també a nivell d'experiències personals, familiars i de dins del moviment.

La tasca dels grups van des d'exercicis físics i tècniques d'arts marcials i de judo a dinàmiques de grup per treballar allò que per al grup del moment és necessari, com per exemple la cohesió de grup, la por, la veu, la comunicació no verbal, conflictes del moviment, conflictes a nivell familiar, com actuar en cas de situacions d'agressió als altres, contra els cossos repressius...

Aquests grups estan formats només per dones, perquè el rol de la dona està per sota del de l'home. Les agressions que reben les dones són diferents i es necessita trobar els propis camins, identificar-los i sentir-se segures i tranquil·les establint vincles entre el grup d'iguals. S'autoanomenen feministes perquè s'analitza des d'una perspectiva de gènere per tal de trobar respostes a les agressions fent un anàlisi col·lectiu. 

Tot i així, el grup de Terrassa va experimentar amb un grup mitxe però no va sortir bé perquè a la majoria de les dones el fet de posar-se en posició de defensa fa sentir-les ridícules, fruit dels bloquejos socials. Els nivells d'homes i dones són diferents perquè la base educativa és diferent.

L'objectiu dels dos grups, doncs, és trencar amb els conflictes interns, tabús i el rol de víctima i passiva que se li ha atorgat a les dona. Les noies de Biterna es pregunten Fins a quin punt és legítim que una dona tregui el puny? 

RECOMANEM...

Llibres i pel·lícula que treballen el tema Dona i Presó:

- Mujeres encarceladas d'Elisabet Almeda (2003).

- Rastreando lo invisible: mujeres extranjeras en las cárceles de Natalia Ribas, Elisabet Almeda i Encarna Bodelón González.

- "El patio de mi cárcel" de Belén Matías.


TIREM AL RIU...

Les actituds sexistes en festes i concerts.

Els actuals cromos de Bollycao, als quals volem fer un boicot, plens de frases desagradables plenes d'agressió. Aquests cromos els reben directament els infants i joves i promouen una actitud gens respectuosa cap a l'altre. ( Guapa de cara, de cara a la pared; La belleza está en el interior pero la tuya a años luz...)


FELICITEM...

Els grups d'autodefensa feminista de Sabadell i Terrassa.

La Barraca de Justa Revolta amb la col·laboració de Biterna Terrassa (la decoració d'aquest any estava relacionada amb el tema d'aquest mes: dues dones autodefensant-se del patriarcat per construir un món nou).

Els col·lectius Casal de la Dona, Biterna i Arran Terrassa per crear la Plataforma pel Dret al Propi Cos Avortament Lliure i Gratuït.

Arran Terrassa per la nova ocupació del nou Casal.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada