divendres, 1 de novembre del 2013

Què passa a Sabadell i a tants altres llocs? Quin oci es promou? Combatem el sexisme! Assenyalem la discoteca Puzzle

Des d'ARRAN Sabadell i Justa Revolta lamentem el conflicte que s'ha originat els darrers dies arrel dels fets ocorreguts a la discoteca Puzzle. Si bé no es tracta d’una situació puntual als locals d’oci del jovent, en aquest cas la violència sexista ha arribat a extrems especialment alarmants, posant en perill la vida d’una jove.


Fa dos caps de setmana, el DJ de la sala Puzzle va incitar a joves de la discoteca a pujar a l’escenari, i menjar (sobreentenent que de manera erotitzada i sensual) un plàtan. Dues noies van accedir. En aquest moment, algú que estava a la sala va enregistrar-les en vídeo i va començar a difondre les imatges a través de les xarxes socials. El vídeo va córrer com la pólvora, acompanyat de burles i d’insults, la majoria dels quals amb contingut sexista i amb una forta càrrega de violència masclista. La situació ha afectat de manera molt forta a les dues noies, que estan extremadament afectades per l’escarni públic que s’ha fet sobre elles.

Assenyalem els responsables de la sala Puzzle com a culpables d'haver instrumentalitzat aquestes noies, i d’haver-les exposat públicament a ser víctimes d’una allau de comentaris i actituds sexistes contra la seva persona. Amb aquest tipus d’actuacions, s’està promovent la violència contra les dones, a través de la cossificació de les dones i la comercialització de la seva sexualitat. Alhora, la sala Puzzle ha emprat aquesta hipersexualització de l’oci amb l’única finalitat d’extreure’n rèdit econòmic, malgrat això atemptés contra la dignitat de les noies.

En aquest sentit ARRAN Sabadell i Justa Revolta denunciem que aquest tipus d’actuacions responen a una immoral lògica mercantil que falseja l’alliberament sexual de les dones. Denunciem també la falsa doble moral sexista que per una banda empeny a les dones a sexualitzar-se (només cal veure com els mitjans de comunicació de masses representen les dones) alhora que es reprèn contra aquelles que sexualitzen obertament les seves conductes.

En contraposició a aquest oci sexista i consumista, des d’ARRAN Sabadell i Justa Revolta advoquem el dret a les dones a decidir sobre les seves pròpies vides i sobre les seves pròpies sexualitats, per la conquesta d’unes vides sexuals lliures, sanes i generadores de felicitat allunyades de qualsevol lògica mercantilista i masclista. Perquè recordem que actuacions com aquestes no fan més que expandir el que ve a ser un fenomen que, lluny d’aturar-se, creix: la violència masclista entre les i els joves. Aquesta està prenent noves formes, i incorpora les xarxes socials i les noves tecnologies, per acabar reforçant els rols de gènere més clàssics d’abús i de dominació.

ARRAN Sabadell i Justa Revolta lamentem profundament la resposta social que han generat aquests esdeveniments. Condemnem els atacs sexistes reiterats que han patit les joves afectades per aquest linxament públic masclista. Si volem protegir el dret de les dones a viure lliurement la seva sexualitat, s’han de condemnar qualsevol tipus de represàlies que aquestes hagin puguin haver patit els últims dies. I és que l’impacte social amb el que han topat no és res més que una expressió més de l’opressió i la violència gènere que ens brinda el patriarcat. Per aquest motiu considerem que és necessari que el jovent posi en qüestió aquesta forma d’organització social de manera de manera pública i col·lectiva. Hem de ser capaces de relacionar-nos en condicions d'igualtat entre homes i dones en tots i cadascun dels espais vitals i hem d'identificar les formes d'opressió i de violència contra les dones, siguin més o menys explícites.

No podríem acabar recordar que el cas d’aquestes noies no és un cas aïllat. Son moltes les dones que diàriament pateixen a la pròpia pell la violència sexista. Com a ARRAN Sabadell i Justa Revolta fem una crida a totes les nostres companyes joves a prendre part en la lluita activa contra el patriarcat, i animem al jovent a prendre actituds d'autodefensa feminista i de compromís crític.

Entre totes hem de plantar cara a les pràctiques que perpetuen el masclisme als espais d'oci i que tan sovint patim a locals i espais de festa. Cridem al boicot a la discoteca Puzzle. Tanmateix, instem al consistori a prendre mesures contundents davant d’aquestes pràctiques i aguditzar el control sobre aquestes en el conjunt dels espais de festa de la ciutat. 

ARRAN Sabadell i Justa Revolta, 31-10-13

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada