dissabte, 8 de febrer del 2014

Un miler i mig de persones es manifesten per un Avortament Lliure i Gratuït

Unes 1.500 persones s'han manifestat a Sabadell per reclamar el dret de les dones a decidir sobre els seus cossos i les seves vides. La marxa respon a la inacceptable contrarreforma de la llei de l'avortament impulsada pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardon, i ha estat convocada per Vallès per l'Avortament Lliure i Gratuït, una plataforma formada per diversos col·lectius de la comarca, entre ells Justa Revolta.




Els i les manifestants han sortit de la plaça de la Creu Alta de Sabadell a les dotze del migdia i s'han anat desplaçant fins al centre de la ciutat tot cridant consignes com "Avortament lliure i gratuït", "Crisi total del sistema patriarcal", "Nosaltres parim, nosaltres decidim", "Ni víctimes ni passives: dones combatives", "Fora rosaris dels nostres ovaris" o "La verge Maria també avortaria".


Precisament les consignes contra l'Església (un dels agents que més profundament passa per alt el paper de dones com a subjectes de decisió sobre les seves pròpies vides) s'han sentit especialment quan la marxa ha arribat a la Parròquia de la Puríssima de Sabadell, on un grup de persones han tacat de pintura vermella la façana de l'edifici i han penjat una pancarta on es podia llegir Teniu les mans tacades de la nostra sang. Alhora, a la vorera del davant, un altre grup de persones han elaborat un mural on es podia llegir Vallès feminista. Pel dret al propi cos. Avortament lliure i gratuït.

Més endavant, quan la marxa ha arribat a la Rambla a l'alçada de l'Ajuntament de Sabadell, algunes persones s'han aturat a l'església de l'Immaculat Cor de Maria (on Justa Revolta va interrompre una missa fa uns mesos). Allà un grup de persones ha lligat una soga al voltant dels colls de les estàtues d’Antoni Maria Claret i Sarda i Salvany, simbolitzant així l'actitud que la lluita feminista tindrà davant de l'Església mentre aquesta mantingui la seva posició patriarcal en qüestions que afecten als drets humans de les dones. 

La manifestació ha acabat davant de la seu del Partit Popular de Sabadell (que Vallès per l'Avortament Lliure i Gratuït ja ha visitat aquesta setmana) amb una tercera i última acció. Diverses persones han escrit amb pintura blanca el lema No hem lluitat tant per aturar-nos aquí just davant de la seu sabadellenca del partit del qual forma part Alberto Ruiz Gallardón, impulsor de la contrarreforma de la llei de l'avortament.


Abans de dissoldre la marxa, diverses representants dels col·lectius que formen part de Vallès per l'Avortament Lliure i Gratuït han llegit un manifest que detallava els motius pels quals rebutgen la nova norma promoguda per Gallardón. Alguns d'aquests motius són el retrocés històric que suposa, la limitació dels drets de les dones que preté portar a terme i el classisme que promou a efectes pràctics (les dones amb recursos econòmics per avortar en estats de la Unió Europea podran fer-ho mentre que aquelles amb menys diners no s'ho podran permetre). 




La jornada de protesta ha acabat amb l'actuació desproporcionada dels mossos d'esquadra. Una vegada la manifestació ja s'havia dissolt, un nombrós grup d'agents ha aturat i identificat a gairebé una trentena de persones. S'ha tractat d'una selecció arbitrària de joves que ha tingut lloc en una zona de Sabadell força allunyada dels carrers pels quals minuts abans havia transcorregut la marxa.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada