dilluns, 4 de gener del 2016

La transfòbia ens mata!





El passat 24 de desembre L'Alan, un estudiant trans de 17 anys de Rubí, va “suïcidar-se” fruit de la discriminació sistemàtica que patia. Aquesta mort no ha estat un fet aïllat, sinó que respon a l’opressió patriarcal que opera en la nostra societat.

El gènere, igual que la ètnia o la classe social, forma part de l'estructura social. Es dota de contingut, amb la qual cosa no és natural. Simone de Beavoir va dir que "no es neix dona, s'arriba a ser-ho". És a dir que, les diferències biològiques existents entre homes i dones no prefiguren un gènere concret, sinó que aquest es construeix i s’imposa socialment, atribuint característiques específiques que configuren una masculinitat i feminitat concretes i auto excloents.  

Aquest assassinat social, és fruit de les violències de gènere estructurals com la homofòbia i la transfòbia, doncs la societat assumeix i fomenta l’heterosexualitat en totes nosaltres com quelcom natural. És important fer èmfasi en el “currículum ocult” inherent dins i fora de les institucions educatives, que imposa certes nocions de gènere, sexualitat, raça i classe que marquen el patró a seguir de totes nosaltres. De la mateixa manera que normalitza i, fins i tot, incita a la violència sexista, construint-se sobre una jerarquia i un model patriarcal a seguir.

En aquest cas, el “bulling” escolar que va patir l’Alan sols és una roda més en l’engranatge de l’opressió patriarcal que actua en totes nosaltres, sent especialment salvatge en totes aquelles que no formem part del model heteronormatiu imposat.

Entenem que, per construir societats realment respectuoses, és necessari i imprescindible una transformació radical de l’estructura patriarcal i del sistema capitalista. Desmuntant la idea que la societat és, i ha de ser, homogènia, deixant així
d’assumir i perpetuar que totes hem de seguir el patró heterosexual i cisgènere imposat.

No tolerarem actituds sexistes, homòfobes o transfòbiques! La transfòbia ens mata!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada