divendres, 27 de març del 2009

dijous, 26 de març del 2009

Accions a favor de l'avortament lliure i gratuït

El dia 25 de març s'han realitzat diferents accions contra la campanya ultracatòlica en contra de l'avortament que s'està duent a terme en diferents ciutats a través de cartells publicitaris. Des de Justa Revolta hem volgut mostrar el nostre rebuig vers aquest tipus de campanyes i reivindicar un cop més que l'avortament ha de ser lliure i gratuït donant llibertat a les persones per tal de decidir sobre el seu futur.

Així des d'aquest col·lectiu es recolzem la campanya per un avortament lliure i gratuït i ens sumem a les reivindicacions que es presenten a continuació:
  • Dret a l’avortament lliure i gratuït i per decisió de les dones.
  • Dret al propi cos. L’avortament ha de ser un dret i no un delicte.
  • Fora del codi penal!! Despenalització ja!!
  • Que l'avortament sigui practicat dins de la xarxa sanitària pública i concertada regulant l’objecció de consciència i garantint la seva realització
  • Prou detencions ni processaments per avortament a desaparició immediata de totes les responsabilitats penals que s'han produït i s’estan produint.
  • Prou hipocresia i manipulació de la dreta i l’església contra els drets de les dones

dijous, 19 de març del 2009

INFORMACIÓ D'ÚLTIMA HORA: LA XERRADA HA QUEDAT ANUL·LADA

La xerrada 'La dona a la prehistòria' prevista per aquest dijous a la tarda a les 19:30 ha quedat anul·lada degut a problemes personals de la ponent.

Disculpeu les molèsties.

Esperem que la puguem tornar a fer ben aviat.

dimarts, 17 de març del 2009

Xerrada ‘Les dones a la prehistòria’ a càrrec d’Encarna Sanahuja Yll

Dijous 19 de març a les 19:30 al Casal Pere Quart

L’Encarna Sanahuja és membre del Departament de Prehistòria de la UAB. És professora d’assignatures com Arqueologia de les dones entre d’altres. També imparteix classes de Teoria Feminista al màster oficial Estudis de Dona, Gènere i Ciutadania.

L’any 2002 va publicar el llibre ‘Cuerpos sexuados, objetos y prehistoria’, en aquest llibre l’autora trenca alguns mites de la prehistòria de la mateixa manera que intenta recuperar la importància dels papers femenins durant aquest període. A més, Sanahuja parteix de la idea que en moltes ocasions s’ha utilitzat la prehistòria per justificar l’ordre social (i les discriminacions que se’n deriven) actual.

Ho organitza: Justa Revolta, Ràdio Trama, Assemblea de Joves de Sabadell, Endavant, CGT

dimarts, 10 de març del 2009

ELS MOSSOS CARREGUEN A LA MANIFESTACIÓ DEL 8 DE MARÇ A BARCELONA

El passat 8 de març, dia internacional de la dona treballadora, a Barcelona vam viure una demostració més de l’enduriment de la política repressiva del govern català i de la reducció a mínims del dret de manifestació.

A les 18h de la tarda, des de la Plataforma Revolucionària Antipatriarcal (PRA) havíem convocat una manifestació a la Plaça Universitat. La presència dels Mossos d’Esquadra, des de primera hora de la tarda, ja era desproporcionada.

Mig miler de manifestants vam començar a recórrer el carrer Pelai, en direcció a les Rambles, escortades per furgonetes d’antiavalots, davant i darrera. Com cada any, la manifestació havia d’acabar a la Plaça del Teatre, on es volia fer una mural i llegir el manifest.

Al tombar per les Rambles, com per desgràcia comença a ser habitual en aquesta ciutat, les manifestants ens vam trobar amb un cordó dels Mossos que ens impedia avançar. L’única opció que els Mossos donaven era seguir per Fontanella i baixar per Via Laietana. Des de la PRA ens vam negar a que la policia decideixi el recorregut de les nostres manifestacions, i els vam comunicar que baixaríem per les Rambles fins a la Plaça del Teatre, com ja hem fet altres anys.

Davant l’actitud dels Mossos, que a aquestes alçades ja estaven amb les porres a la mà, cascos posats i escuts preparats, es va decidir llegir el comunicat en aquell punt i realitzar el mural, mentre es denunciava i es feia saber a la munió de passejants i turistes que hi havia en aquell punt, la conculcació de drets polítics bàsics per part d’una Conseller d’Interior que es diu d’esquerres.

Finalment, la manifestació va decidir continuar el seu recorregut Rambles avall, moment en que es van produir dues càrregues i des de la PRA es va decidir desconvocar la manifestació.

Per tot això, des de la PRA volem deixar clar que:

-l’actitud de la conselleria d’interior, de prohibir de facto el dret a manifestació per Barcelona, és pròpia del franquisme.

- és una repressió política i un atac directa a la llibertat d’expressió, ja que al matí van facilitar que la manifestació del 8 de març, on hi participen els partits polítics, baixés per les rambles.

-no deixarem que la els mossos d’esquadra ni cap cos repressiu o autoritat decideixi per on hem de manifestar-nos.

- Des de la PRA continuarem lluitant des d’un feminisme combatiu i de classe construint unes alternatives socials fermes. No ens tallaran les ales!

Plataforma Revolucionària Antipatriarcal, 9 de març de 2009

Vídeo de la càrrega dels mossos d'esquadra


Manifestació dia de la dona treballadora PRA a Barcelona from pra on Vimeo.

dilluns, 9 de març del 2009

ACCIONS PER DENUNCIAR LA DISCRIMINACIÓ DE LES DONES



Diverses entitats de la ciutat com ara Justa Revolta, Endavant o l’Assemblea de Joves entre d’altres, van dur a terme, ahir al matí, diverses accions per tal de denunciar públicament la discriminació que pateixen les dones, sobretot en l’àmbit laboral. Les accions, que van despertar l’interès de totes les persones que passejaven pels carrers, van consistir en enganxar a llocs visibles del centre de la ciutat siluetes femenines amb frases com ara ‘les dones cobrem fins a un 30% menys per la mateixa feina’ o ‘maternitat o feina: per què hem de triar?’

Extret de Vilaweb Sabadell


diumenge, 8 de març del 2009

MANIFEST DEL 8 DE MARÇ

DONES, LA CRISI ENS FA MÉS PRECÀRIES!
EL PATRIARCAT, COM EL CAPITALISME, NO SE’L REFUNDA, SE’L COMBAT!

Aquest any, en commemoració del 8 de març, dia internacional de la dona treballadora, no podem evitar parlar de la crisi capitalista per les inqüestionables conseqüències que està tenint sobre la classe treballadora del nostre país i, per tant, sobre nosaltres, les dones treballadores catalanes. Com a col•lectiu social, la crisi ens afecta de moltes maneres, i alguns dels efectes a llarg termini són difícils de preveure encara. De moment però, per a les assalariades aquesta és la situació:

Si “gaudim del privilegi” de tenir un contracte laboral, les possibilitats d’acomiadament, que ja eren molt altes a causa dels nostres contractes precaris, es multipliquen ara que la crisi serveix d’excusa per a obrir EROs.

Per a les que no en tenim la cosa no canviarà gaire, continuarem en situació d’inseguretat permanent, condemnades al mercat laboral informal amb tots els seus inconvenients: no cotitzar a la seguretat social, no tenir dret a vacances ni baixa per malaltia, no tenir dret a sindicació, a vaga, submissió total al patró si no volem perdre la nostra ja insuficient independència econòmica. Recordem que el sector de serveis domèstics i cura de membres dependents de la família és un dels que més concentra aquest tipus de mercat laboral ocult, que no apareix a les estadístiques laborals, i que una gran proporció de treballadores dels sector són immigrants que es troben en grau màxim de vulnerabilitat.

D’altra banda, per a les que no treballem de manera remunerada, que ens encarreguem de les tasques domèstiques i de cura de la família, la crisi suposa carregar sobre les nostres espatlles el pes de les retallades en serveis socials estatals. Nosaltres fem malabarismes per a allargar el pressupost familiar fins a final de mes i, en resum, fer nostra més que de ningú altre la frase “apretar-se el cinturó” mentre l’estat injecta quantitats desorbitades de diners a la banca privada per a que puguin mantenir el seu ritme de beneficis. Exigim que deixin de privatitzar-se els serveis públics, i que s’ampliïn fins a cobrir totalment les necessitats de la classe treballadora.

I per a la majoria de nosaltres, que combinem treball remunerat i treball gratuït, només hem de creuar les situacions anteriors per a fer-nos una idea del que ens pot esperar. A més a més, en totes les situacions anteriors, augmenta el risc de violència domèstica a causa de l’augment de l’atur masculí: si la identitat masculina s’ha basat en el seu paper de “mantenidor” econòmic de la família, què passa quan aquesta es veu amenaçada? Contra qui sol anar dirigida la frustració que se’n deriva?

Però malgrat tot no volem ser pessimistes, volem trencar amb el discurs victimista. Com a revolucionàries, creiem que la crisi pot ser un moment d’inflexió en les nostres lluites, un moment en què la crítica radical, això és d’arrel, ens permet denunciar els llaços i complicitats entre el capitalisme i el patriarcat, perquè aquesta confluència entre els dos sistemes es fa avui més visible que mai.

Denunciem doncs un model de creixement basat en el treball de moltes (en molts casos gratuït) per a benefici d’uns pocs, que provoca la misèria de la gran majoria, l’accentuació de les desigualtats entre homes i dones, el deteriorament crític del medi ambient, l’apatia social basada en una ciutadania passiva i resignada. Malgrat que som optimistes respecte les possibilitats de denúncia que ens ofereix aquest context, la crisi no porta de manera directa a la revolució, cal l’esforç unitari de tots i totes, homes, dones, treballadores, aturats, immigrants, per a plantejar-nos una estratègia col•lectiva, combativa i ferma.
Dones, està clar QUE LA CRISI ENS FA MÉS PRECÀRIES, i ara més que mai la classe treballadora hem d’organitzar-nos per fer front a la perversa combinació de patriarcat i capitalisme. Des de la Plataforma Revolucionària Antipatriarcal reivindiquem la construcció d’alternatives socials sòlides, sí a la nacionalització d’empreses que només generen beneficis per unes poques, repartim la riquesa entre totes les que la creem!

Mai assolirem unes bones condicions de vida amb les reformes d’un sistema econòmic capitalista on justícia social és un concepte antagònic, i desigualtat social una necessitat material. Tampoc aconseguirem una situació d’igualtat de possibilitats en una societat que se sustenta en la dominació d’uns sobre les altres, per moltes lleis per a la igualtat que es facin. Cal que combatem i destruïm el problema d’arrel lluny de mesures reformistes, i ens unim per construir una societat més humana i més justa. Per això EL PATRIARCAT, COM EL CAPITALISME, NO SE’L REFUNDA, SE’L COMBAT!

PRA (Plataforma Revolucionària Antipatriarcal)
Països Catalans, 8 de març de 2009

dijous, 5 de març del 2009

ACTIVITATS PEL 8 DE MARÇ:



Dimecres 4 de març:
a les 19:30 al Casal Pere Quart xerrada 'La quotidianeïtat de les dones a Palestina' a càrrec de:
- Dones x dones
- Plataforma Unitària contra les violències de gènere
- Comunitat Palestina
- Moderació a càrrec de Justa Revolta

Divendres 6 de març: a les 19h al Casal Pere Quart xerrada 'La dona al Sàhara' i passi del documental 'Hijos de las nubes'. Amb la intervenció de Sabadell Acull Infants Saharauis.

Diumenge 8 de març: 18h a Plaça Universitat (Barcelona) MANIFESTACIÓ 'El patriarcat com el capitalisme, no se'l reunda, se'l combat!'

Dijous 19 de març: a les 19:30 al Casal Pere Quart xerrada 'La dona a la prehistòria'. La historiadora Encarna Sanahuja (UAB) ens explicarà quins mecanismes s'utilitzen per legitmimar l'actual sistema social a partir de les teories de la prehistòria.

Dijous 2 d'abril: a les 21:30 al Casal Can Capablanca (C/ Comte Jofre, 30) passi de vídeo de 'En tierra de hombres' i posterior debat.

dimecres, 4 de març del 2009

ACTES DE LA PLATAFORMA REVOLUCIONÀRIA ANTIPATRIARCAL


DONES, LA CRISI ENS FA MÉS PRECÀRIES!
EL PATRIARCAT, COM EL CAPITALISME, NO SE'L REFUNDA, SE'L COMBAT!


Dissabte 7 de març a la Casa Groga (Eixample-Barcelona)
18h. Xerrada 'Dona i crisi'
21h. Sopar popular
22h. Concert

Diumenge 8 de març
18h Plaça Universitat MANIFESTACIÓ