divendres, 23 de novembre del 2012

25N LLUITEM CONTRA LA VIOLÈNCIA AMBIENTAL


Dins del marc de les violències de gènere, s'anomena violència ambiental al resultat de destruir l'entorn de la persona, el seu context, les seves coses, etc. Exemples d'aquest tipus de violència són: colpejar objectes, trencar-los, no respectar el correu ni espais íntims de la persona, tirar les seves coses al carrer, maltractar animals, impedir el descans fent soroll, etc. Aquest tipus de violència és difícil d'entendre com a tal, però que té conseqüències importants sobre la persona, sobretot a nivell psicològic, doncs fa que la persona se senti vulnerable, tingui molta por pel que pugui passar i dolor pel que succeeix. És una forma més de sotmetre l'altra a través de la violència sense atacar-la directament.

Aquest tipus de violència s'associa a la violència social, que se centra en el deteriorament de les relacions de la persona i en el seu aïllament. Es pretén així que la persona perdi tot contacte amb amistats, familiars, companys/es de feina, etc. Aquest violència, que és molt freqüent, fa difícil que la persona pugui sortir-se d'una relació violenta, doncs li manca una xarxa social amb qui poder compartir el que succeeix, que la recolzi i li doni l'ajuda necessària.

Nosaltres, però, volem anar més enllà i reivindicar i denunciar la violència ambiental relacionada amb el context patriarcal en general, és a dir, amb un context que és de per sí violent, doncs genera condicions materials i discursos que col·loquen les dones en posicions d'inferioritat dins l'estructura social, que legitimen la seva explotació i que construeix categories jeràrquiques generadores de desigualtats. Aquesta violència, en una societat capitalista i patriarcal com la nostra, crea situacions i contextos que ens precaritzen, ens invisibilitzen i ens sotmeten. Es generen contextos laborals, socials, polítics i de vida on les dones sempre ocupen posicions inferiors i on se'ls pren el poder per decidir, per fer i per construir. Aquesta violència ambiental és perpetuada pels mitjans de comunicació, pels discursos socials que sovint legitimem, pel tipus de polítiques que es duen a terme, etc.


Així doncs, cal buscar mecanismes per abordar la violència ambiental ja que, per subtil, sovint s'invisibilitza perquè les conseqüències d'aquesta són igualment destructores de vides i subjectivitats.


Per tot això, avui diem NO A LA VIOLÈNCIA AMBIENTAL, NO A LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE!!!


Fes visible el 25N del 2012, fes visible el Dia Internacional contra les Violències de Gènere!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada