dilluns, 8 de juny del 2015

Comunicat de rebuig davant les actituds sexistes per part d’apoderats d’Unitat pel Canvi el dia de les eleccions municipals


Des del Moviment Popular de Sabadell volem manifestar el nostre absolut rebuig a les conductes sexistes mostrades per part d’alguns apoderats d’Unitat pel Canvi Sabadell (UxC) el dia de les eleccions municipals. Considerem inacceptables totes aquelles actituds i comportaments que reprodueixen els rols sexistes més arcaics i violents, i encara més si aquestes provenen de moviments que a nivell teòric promouen la construcció d’“una ciutat per viure amb dignitat i justícia social”, tal i com s’expressa en els principis del projecte que es troben a la seva web. 


El passat 24 de maig, durant la jornada de les eleccions municipals, vàries apoderades de la Crida per Sabadell (CpS) i d’altres formacions polítiques van haver d’afrontar situacions de masclisme manifest per part d’apoderats d’Unitat pel Canvi Sabadell (UxC). Els fets van esclatar en el moment que les apoderades de la CpS van comunicar als apoderats d’UxC la resolució de la Junta Electoral, conforme aquests no podien lluir distintius relacionats amb la formació Podemos. 

Aquests apoderats d’UxC (tots ells homes), lluny d’assumir aquesta resolució, van entrar d’una manera molt ràpida i explosiva en el terreny de la confrontació, desobeint el mandat de la Junta Electoral, tramès als mateixos no només per part de les apoderades de la Crida per Sabadell sinó que també per part de les presidències de les meses electorals. Aquests fets van ocórrer en varis instituts, però els enfrontaments van ser especialment violents a l’Institut Immaculada i a l’Institut Ribot i Serra. En el primer, va haver-hi intervenció policial. I en el segon, va haver d’intervenir no només la policia municipal, sinó que també els Mossos d’Esquadra, davant la negativa reiterada per part dels apoderats d’UxC de retirar qualsevol referència a Podemos de les seves acreditacions i carpetes. 

Els enfrontaments en qüestió, lluny de basar-se en el diàleg respectuós, van estar impregnats en tot moment d’actituds sexistes reiterades per part dels apoderats de UxC. Malgrat les apoderades de la CpS van apel·lar al diàleg tranquil i a la necessitat de no faltar-se el respecte, els apoderats d’UxC, fent ús de la masculinitat més hegemònica per imposar la seva voluntat, van adoptar unes formes de comunicació molt allunyades del que serien les fórmules respectuoses. Aquests van tractar a les companyes de la CpS de manera agressiva, utilitzant permanentment els crits de manera intimidatòria per mostrat la seva autoritat. Totes aquestes actituds sexistes es van veure reforçades pel fet que es van dirigir constantment a les companyes com a “nena”, “niña” i fins i tot “niñata”.

Fins i tot, en una ocasió, un apoderat de UxC va arribar a colpejar la mà d’una apoderada de la CpS, i, en el moment que ella li va expressar que no la toqués, l’apoderat va respondre-li en to burleta, amb expressions com “ara s’ha sentit agredida” o “no treguis les coses de context”. I aquestes conductes violentes no es van aturar aquí, sinó que l’apoderat en qüestió va començar a assenyalar la companya de la CpS dient-li que era una vergonya el seu comportament. En un punt, l’apoderat d’UxC va arribar a advertir, en to amenaçant, a l’apoderada de la CpS i a apoderades d’altres formacions polítiques, que anessin amb compte amb ell.

A més a més, aquests apoderats violents d’UxC, en tot moment van mostrar una actitud de prepotència en la qual es feia palès que no consideraven les apoderades de la CpS com a interlocutores vàlides, ja que el conflicte no es va resoldre fins que no van intervenir companys (homes) de la CpS. 

Considerem inacceptable que una candidatura que diu que “el sistema capitalista provoca un augment de la pobresa i de les desigualtats socials inadmissible. És per això que la nostra acció política tindrà com un dels seus principals objectius canviar aquesta realitat amb mesures que promoguin des del món local la justícia i la cohesió social i la igualtat d’oportunitats” tingui i accepti comportaments violents i masclistes d’aquest tipus, i davant d’això no podem sinó demanar unes disculpes públiques per les actituds sexistes que van tenir el dia de les eleccions varis apoderats d’UxC contra apoderades de la CpS.

Moviment Popular de Sabadell 

Juny del 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada