dimarts, 20 de novembre del 2012

25N LLUITEM CONTRA LA VIOLÈNCIA FÍSICA



Ja des de que som infants, la violència física se'ns proposa com una solució ràpida i fàcil per resoldre els nostres problemes. Només cal veure com es defensen els nostres superherois i superheroïnes i imitar-los en el joc. Jocs de lluites, de guerres, d' armes i de víctimes. Jocs d'ordinador, pel·lícules, contes, llibres, sèries... on la majoria dels seus protagonistes acostumen a ser homes forts i corpulents. 

En parlar de violència física no podem obviar la influència dels rols de gènere del sistema patriarcal, que assignen a l'home la força, la violència i la resistència com a eina de resposta davant del conflicte. Rols que posicionen a la dona en situació de subordinació davant d'aquesta força. A elles, en canvi, se'ls assigna un rol tranquil, fent ús de la resposta verbal i de la canalització dels seus sentiments i emocions en el plor, la tristesa, la compassió...

La violència física es duu a terme en aquelles relacions en què l'agressor fa un abús de poder sobre l'altra persona per mostrar-se autoritària i fer-li veure que té el control de la situació. Avui volem fer èmfasi en la violència física masclista que oprimeix, majoritàriament, a moltes dones i que, dins d’aquest sistema patriarcal encara les fa sentir més víctimes de la situació.

La violència física és tota aquella lesió física de qualsevol tipus infringida de manera intencionada per part d'una persona a una altra causant-li danys. Pot ser directa, consistent en un contacte físic mitjançant cops, violacions, cremades, bufetades, pallisses, asfixies etc; o indirecta, com destruir objectes i llançar-los a prop de la víctima o contra ella. Les conseqüències de la violència física poden ser fractures, ferides, contusions, hematomes o, fins i tot, pot causar la mort.

El cicle de violència física més utilitzat per professionals i que pretén explicar com es desenvolupa aquesta va ser creat per Lenore Walker i és el següent:


1a fase: FASE D'ACUMULACIÓ DE TENSIÓ
Durant aquesta fase, l'agessor es va tornant cada vegada més susceptible, responent amb més agressivitat i trobant motius per enfadar-se en qualsevol situació. Qualsevol intent per part de la dona per solucionar els problemes o trobar-ne les causes és en va; l'home cada vegada es distancia més d'ella i està més irritable.


2a fase: FASE D'EXPLOSIÓ VIOLENTA
La violència explota i dóna pas a l'agressió física.


3a fase: FASE DE LA “LLUNA DE MEL”
Aquesta fase també és anomenada del penediment ja que l'agressor demana disculpes a la víctima, li fa regals i tracta de mostrar-se penedit. Una vegada que ha aconseguit el perdó de la seva víctima, l'agressor torna a sentir-se segur en la relació i a prendre'n el poder. El cicle torna a començar. Aquesta fase de penediment fa que la víctima mantingui la il·lusió del canvi (creu que l'agressor modificarà el seu comportament), sobretot en les primeres ocasions en les quals es produeix la violència. Aquest fet pot explicar que la dona continuï la relació i perdoni la seva parella.





Si en alguna ocasió us és proper un cas de violència de gènere, no dubteu en visitar el Centre d'Atenció a la Dona que tingueu més proper.


Per tot això, avui diem NO A LA VIOLÈNCIA FÍSICA, NO A LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE!!!


Fes visible el 25N del 2012, fes visible el Dia Internacional contra les Violències de Gènere!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada