dilluns, 9 de febrer del 2015

VXA es consolida com a Vallès Feminista i camina cap a la Vaga de totes

Vallès Feminista es va presentar ahir al migdia en un acte celebrat a la Quartera de Sabadell en el qual hi van assistir prop d'un centenar de persones que van tenir l'oportunitat de compartir i conèixer un projecte que és hereu de la Plataforma Vallès per l'Avortament Lliure i Gratuït. Aliances que es consoliden i es reforcen, cares noves, reivindicacions històriques, projectes que comencen a caminar i una mateixa lluita compartida que ve de molt lluny, la feminista.

El 8 de febrer de 2014 prop de dues mil persones vam fer ressonar les nostres veus pels carrers de Sabadell reclamant el dret de les dones a decidir sobre els seus cossos i les seves vides. Aquell dia la Plataforma Vallès per l'Avortament Lliure i Gratuït va aplegar més de 30 entitats de la comarca per clamar la seva oposició davant la llei d'avortament que poposava el govern del PP. Arran d'aquella manifestació quatre activistes van ser jutjades acusades dels delictes de falta de manifestació no comunicada, deslluïment i desobediència. Però al mateix temps va suposar un pas més per la retirada de la reforma de llei de l'avortament i la dimissió del Ministre Ruiz Gallardón que finalment es van produir el 23 de setembre de 2014.

Coincidint amb l'aniversari d'aquella manifestació la Plataforma es va tornar a reunir ahir a Sabadell, però aquesta vegada per presentar-se com a Vallès Feminista. Si bé fins al moment el dret al propi cos era la nostra lluita prioritària, hem après que organitzant-nos i establint aliances el moviment feminista esdevé més viu i combatiu que mai. Així doncs, engeguem un nou projecte que ve de lluny però pretén arribar molt més enllà.
Celebrem un aniversari però mentre el patriarcat segueixi viu no hi ha res a celebrar. Si mirem enrere ens podem permetre sentir-nos orgulloses de tot el que hem fet fins avui però som plenament conscients que no ens podem aturar aquí, ens queda molt per fer. La lluita continua i continuarà fins que enderroquem el patriarcat.

Actualment Vallès Feminista està integrat per Hora Bruixa (Sant Cugat), l'Assemblea de Joves de Santa Perpètua, el Kol·lectiu de Dones de Barberà, la Guerrilla dels Cossos (Terrassa), Justa Revolta (Sabadell), les Bruixes de Ripollet, Arran Terrassa i Arran Sabadell Centre-Sud, que es coordinen a nivell de Vallès tot compartint experiències, força i unitat per combatre el patriarcat. A més, estan en contacte amb altres assemblees d'Arran del Vallès i Arran nacional, La Figa Rebel (Cerdanyola), Biterna (Terrassa) i amb la Vaga de Totes.

La plataforma ha decidit centrar la campanya d'enguany en el treball reproductiu i de cures. Les dones som les principals encarregades de la reproducció social: la reproducció de la força de treball, la cura de les persones, el manteniment de les llars i un gran nombre de feines feminitzades més precàries i amb sous inferiors a la mitjana. Aquesta força és la que fa girar la roda del capitalisme més feroç, i és que la nostra precarització és la base sobre la qual es mantenen els privilegis d'uns pocs, al mateix temps que la naturalització de les relacions de gènere perpetua aquesta situació de generació en generació.
En la societat en que vivim concebem com a feina únicament aquelles activitats remunerades, associades a l'àmbit públic i que es regeixen per criteris d'èxit, poder, quantificació i acumulació capitalista. Aquesta concepció exclou tota la feina que suposa garantir i cuidar de la vida de les persones, de les quals les dones hem estat i som majoritàriament les encarregades.
A més, en ser responsables gairebé en exclusiva de les tasques reproductives i de cura, les dones acabem intensificant el temps que hi dediquem per tal de compensar les retallades i privatitzacions dels serveis socials. En conseqüència, es reforça i s'intensifica una estructura laboral que es nodreix de la doble o triple jornada de les dones i del manteniment dels rols tradicionals del patriarcat.
Des de Vallès Feminista entenem que cal recuperar el poder i el control sobre les nostres vides i benestars. Perquè entenem que necessitem les unes de les altres per tal de viure en una societat més justa, generant entre totes una vida que mereixi ser viscuda. És per això que, no només perseguim l'objectiu de dotar de reconeixement i visibilitat aquestes tasques, sinó també reapropiar a la població de la seva gestió i col·lectivitzar la responsabilitat i el desenvolupament de les tasques bàsiques que ens permetin gaudir a totes les persones d'una vida digna.

En aquest sentit, ens sumem a la Vaga de totes, una iniciativa que neix de diferents espais feministes i a la que s'hi estan sumant dones diverses, de totes les edats i amb bagatges activistes, laborals i personals diversos. La Vaga de totes proposa provocar un escenari de mobilització i ruptura nou, que vagi més enllà de les manifestacions, concentracions, etc., una vaga productiva però que al mateix temps desbordi els clàssics patrons androcèntrics, que serveixi a totes les persones, treballadores i no treballadores, i a tots els treballs: productius, reproductius, domèstics, sexuals, formals o submergits. Una vaga de consum, una vaga de cures, una vaga de desobediència civil, en fi, una vaga de totes. Per tant, planteja una vaga que s'apropi a les dones que no estan polititzades, que sigui creativa i que trascendeixi la vaga productiva, que visibilitzi específicament les condicions de desigualtat en què ens trobem les dones, on les nostres demandes siguin protagonistes, una vaga en què puguem sumar-nos des de les nostres possibilitats i que reflecteixi les diferents realitats que ens travessen: aturades, jubilades, treballadores de la llar, estudiants, precàries, mestresses de casa, autònomes, treballadores sexuals, migrants…

Els diferents col·lectius que integren Vallès Feminista van encetar la jornada d'ahir amb una formació on es va debatre i construir coneixement compartit entorn al treball reproductiu i de cures. Poc després del punt del migdia les portes de La Quartera es van obrir al públic per acollir prop d'un centenar de persones que no es van voler perdre la presentació de Vallès Feminista i un vermut musical amenitzat pel grup manresà DonaKanya. A més, vam comptar amb la presència de les companyes de la Vaga de totes, que van exposar el projecte i la convocatòria de les jornades de lluita del 6 i 7 de març, tot animant a les presents a caminar plegades cap a la vaga de totes.

La presentació de Vallès Feminista celebrada ahir suposa un pas més cap a la consolidació i enfortiment dels espais feministes a la comarca.
Un pas més cap a la vaga de totes.
Un pas més en la lluita feminista.
En definitiva, un pas més contra el patriarcat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada